חיית המחמד שלכם, בדיוק כמוכם, זקוקה מדי פעם לטיפול רפואי, אך עבור חלק מבעלי החיים הביקור במרפאה וטרינרית עלול להיות חוויה מלחיצה או מפחידה. ד"ר חן חורב מהמרכז הוטרינרי וויסקרס במודיעין מספרת על הגישה הייחודית לטיפול ללא פחד ומסבירה כיצד לזהות חרדה אצל הכלב או החתול שלכם, ואיך לעזור להם להתגבר על הלחץ כדי לדאוג לבריאותם של בעלי החיים האהובים.
משפחה שמגדלת באהבה כלב או חתול יודעת שכל כמה זמן יש צורך בביקור במרפאה וטרינרית. לעיתים זו יכולה להיות חוויה מלחיצה או מפחידה הן לבעל החיים והן למשפחה.
מחקרים הראו שאם הביקור במרפאה מלווה בסטרס, זה עלול להפחית את תדירות הביקורים ואף להשפיע על רמת הטיפול הוטרינרי שבעל החיים מקבל. לעומת זאת, כשבעל החיים מגיע למרפאה וטרינרית כשהוא רגוע ושמח, זה מאפשר בדיקה יסודית יותר ומענה אופטימלי יותר לבעיות הרפואיות. בהקשר הזה, בעל החיים ירצה לחזור, ולא יחשוש מביקור במרפאה הוטרינרית, בין אם זה לטיפול נוסף או לביקורת.
יוזמה שנוצרה בארה"ב ועקרונותיה מיושמים בכל העולם, היא היוזמה שנקראת FEAR FREE, טיפול ללא פחד. הרעיון שעומד מאחורי עקרונותיה הוא לדאוג לצרכים הרגשיים של בעל החיים ולהפחית פחד וסטרס עד כמה שניתן במרפאה ומחוצה לה.
מה הם הסימנים לכך שבעל החיים חווה פחד ולחץ?
כלב לחוץ ייצמד לבעלים או לחלופין יתהלך הלוך חזור בחדר בדיקה ויהיה חסר מנוחה.
הגוף שלו יהיה נוקשה ולא משוחרר, אוזניים משוכות לאחור, הזנב מקופל כלפי מטה, ושפתיים מתוחות. רעידות, הלחתה, פיהוקים ואף ליקוקי שפתיים הם סימנים של פחד.
חתול יהיה מכונס בתוך עצמו, הזנב יהיה מקופל מתחתיו או לחלופין הזנב יזוז מצד לצד (כאילו מקשקש בזנב). חתול שהאישונים שלו מורחבים, אוזניים במנח כלפי מטה או נוטות לאחור, ופרווה מסומרת, אלו סימנים שהחתול מפוחד.
ידוע שסטרס ממושך וכרוני יכול להשפיע על היכולת של בעל החיים להחלים ולהבריא. לסטרס יש השפעה על מערכת החיסון ועל היכולת של בעל החיים להתמודד עם זיהומים ומחלות שונות. לדוגמא, ישנו קשר ישיר בין סטרס אצל חתולים לבין התפתחות של דלקת בדרכי השתן.
מה אפשר לעשות לפני הביקור במרפאה על מנת להפחית את מידת הלחץ?
ניתן להרגיל את החתול למנשא בכך שמניחים אותו בבית כדי שהחתול יוכל להיכנס ולצאת ממנו בחופשיות. בזמן הנסיעה, רצוי שהמנשא יהיה על רצפת הרכב ולא על המושב- כך המנשא מטלטל פחות.
רצוי לחגור את הכלב ברכב, כדי שיהיה מוגן מתזוזות לא רצויות בזמן הנסיעה. ניתן ללוות את הנסיעה במתן של חטיפים (במידה ואין לו נטייה להקאה) ואפילו להשמיע מוזיקה רגועה.
מרפאה אשר מחוייבת לעקרונות הטיפול בFEAR FREE, רואה כל הזמן לנגד עינייה את מצבו הבריאותי של בעל החיים ובנוסף כיצד ניתן להפחית כמה שיותר כאב ופחד- וכל זה על מנת לשפר את רווחתו של בעל החיים ולשפר את איכות הטיפול הוטרינרי.
מה מייחד מרפאה שמיישמת עקרונות אלו כדוגמת המרכז הוטרינרי וויסקרס?
• זמן המתנה קצר, כדי שההמתנה לא תגרום ללחץ מיותר.
• על מנת שבעל החיים ירגיש יותר בנוח ויכיר את הסביבה אליה הוא הגיע, נאפשר לו לרחרח ולהסתובב במרפאה או בחדר, לפני שהבדיקה מתחילה.
• חדרי בדיקה נפרדים לכלבים ולחתולים - ההפרדה הזאת מפחיתה לחץ רב.
• הבדיקה הרפואית מתבצעת על משטח נעים (ולא ישירות על משטח נירוסטה) או אפילו על הרצפה או על הברכיים של הבעלים- המטרה היא
000
שבעל החיים ירגיש בנוח.
• בזמן הבדיקה, בעל החיים חווה מגע מתמיד ונעים, ולא חווה רק מגע שקשור לזריקות וגירויים מכאיבים.
• שימוש בחטיפים המוגשים לבעל החיים החל מכניסתו למרפאה, לאורך הבדיקה הרפואית והטיפולים ואף ביציאה מהמרפאה, עוזר לקשר את הביקור עם חוויה חיובית, גם אם היה צורך לבצע פרוצדורה כואבת.
• עידוד הבעלים להישאר בחדר בזמן שהבדיקות והטיפולים מתבצעים - נוכחותכם עוזרת להרגיע את בעל החיים שלכם.
• לעיתים בעל החיים מפוחד מאוד ולחוץ מאוד בזמן הבדיקה - במקרים כאלו יש את האפשרות להמליץ על מתן תרופות מרגיעות בבית, עוד לפני ההגעה לטיפול.
היום, יותר מתמיד, יש התייחסות ברפואה הווטרינרית לא רק לאבחון וטיפול של מחלות שונות אלא לדרך שבה כאב וסטרס משפיעים על ההחלמה מאותן מחלות וכיצד איכות חייו של בעל החיים מושפע באופן כללי.
עקרונות טיפול ה- FEAR FREE מאפשרים לנו , אנשי המקצוע, ולכם, המשפחה, להעניק לבעל החיים חיים מאושרים ומלאים.
Comments